Zetelaka
Zetelaka a közeli Székelyvarságnál eredő Nagy-küküllő völgyében fekvő színmagyar, székely lakosságú községközpont. Hozzátartoznak a Zetelakáról kirajzók által alapított Zeteváralja, Ivó, Deság, Síkaszó, Zsigmondtelep és Küküllőmező. Első fennmaradt írásos említése 1332-ből való, a pápai tizedjegyzékben Zathalaka. A név személynévi eredetű, talán bolgár szláv. A néphagyomány Cselleháza nevet is őriz, amely település a maitól északabbra feküdt, s a tatárok pusztították el. A Küküllő patak, folyó neve viszont török eredetű, jelentése: kökényes, tüskés, tövises. Az egykori telegdi székelyek a 11. század végén, a 12. század első felében népesítették be az akkor lakatlan, erdős Felső-Küküllő vidékét, valószínűleg erre utal a templomkertben álló kereszten az 1092-es évszám.

 Zetelaka 1622-ben szabad székely község kiváltságjogot kapott Bethlen Gábor fejedelemtől. A településen számos régi tornácos székely ház és székelykapu található. A közeli Ivóról közelíthető meg a Hargita legmagasabb csúcsa, az 1801 m magas Madarasi-Hargita. Zeteváraljánál duzzasztógát épült, s így jött létre a Zetelaki-víztározó.

 A helyiek még őrzik a tavaszi határkerülés hagyományát. Ilyenkor ellenőrizték a települések lakói a határjelek meglétét, hogy elkerüljék a vitákat a szomszédos falvakkal. 2008 húsvét vasárnapján sikerült lencsevégre kapnom a határkerülésből visszatérő székelyeket.

 Ajánlott szállás: a községben számos szálláshely található, mi a Dombonjó panzióban szoktunk lakni, a Sebestyén családnál. Nagyon jól éreztük magunkat, a háziak kedvesek, Annamária jól főz, a húsvéti báránypörkölt különösen finom volt. Honlap: www.dombonjo.ro  Tel: +40 266/241-163, Mobil: +40 744/193-537, +40 743/758-056, email: sebria@freemail.hu , stxbarna@freemail.hu 

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /