Torockó
Torockó talán Erdély legszebb székely-magyar faluja. A Székelykő és az Ordaskő közötti szűk völgyben fekszik. Itt a nap kétszer kel fel, mert egy időre eltűnik a sziklák mögött, majd újra előbukkan. Az eredetileg szláv vasbányászattal foglakozó őslakosságot az Árpádkorban főleg német telepes vasművesek követték. A tatárjárás idejében a segítségül hívott székelyek kis várat, erődítményt létesítettek a Székelykő tetején. A falu lakói János Zsigmond alatt áttértek az unitárius hitre. A falut előbb az osztrákok, később Horea román parasztjai gyújtották fel, majd 1870 táján ismét leégett. Ekkor épültek a főteret szegélyező fehér házak. A település lakói jól megéltek a vasművességből, gazdag népviseletük megtekinthető a helyi múzeumban.

 A közelben folyó Aranyos folyó a Bihar hegységben ered és a Marosba folyik, nevét az aranyról kapta, évszázadokon keresztül aranymosók nyerték ki a folyóból az aranyat. Torockó jó kiindulási hely a környék bejárásához, Kolozsvár, Torda, Tordai-hasadék, Nagyenyed, stb. alig 1 órányi távolságban vannak. Torockón a székelyek többsége foglalkozik fizető vendéglátással, szoba kiadással. Igazi szívélyes és bőséges vendéglátásban volt részünk minden alkalommal.

Videofilm a vimeon: http://vimeo.com/7428828 

és a youtuben: http://www.youtube.com/watch?v=HJd-G9sTcS8&feature=PlayList&p=94FD6D9E71D5C8C3&index=0     

 Szállásajánló:Borbély Erzsébet vendégház, tel.: 00-40-766-278-042 új szám, 2015 februártól megváltoztak a torockói telefonszámok. Igazán kedves vendéglátók. Mindig náluk szállunk meg  Torockón.

 Másik ajánlott szállás: Bitai panzió, www.bitaipanzio.ro / Ajánlók: Kemecsei Zsóka, Polgár Ferenc, stb./

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /