Torockó, farsangtemetés 2010
Torockón a székelyek őrzik még hagyományos farsangi szokásaikat. 2010-ben sikerült részt vennünk a farsangtemetésen. Bár egész szombaton esett az eső, így is nagyszerű élmény volt. Torockón régi szokás szerint farsang idején négy hétvégén sorra járják a fiúk a lányos házakat és megtáncoltatják a lányokat.

Farsang utolsó szombatján pedig eltemetik a farsangot, "Farsang Dömét". Szombat délután a Művelődési Házból indult a menet, amely végigjárta Torockó összes utcáját, majd a főtéri itatónál a "pap" búcsúbeszéde és a "kántor" helyeslő szavai után az ördögök eltemették "Farsang Dömét", szétverték a koporsót. A farsangi menet előtt és után a betyárok csattogtatták karikásaikat. A menet élén haladt a "pap" a "kántor" és a harmonikás. Őket követték: a torockói népviseletbe öltözött fiúk, a magyar fiú és magyar leány, a menyasszony és a vőlegény, az úrfi és az úrilány. Farsang Döme koporsója csacsi húzta szekéren gurult, siratóasszonyok kísérték, farönköt vonszolva. A menet végét a részeg pár zárta. Közben szétszóródva a nézők között járkáltak a pénzgyűjtő zsidók, a kéregető cigánynék, a bohócok és az ördögök. A bohócok akit értek pirossal, rúzzsal, az ördögök pedig feketével, korommal, cipőboksszal megjelöltek az arcán. Így mire a menet visszaért az itatóhoz, már igencsak piros és fekete volt az óvatlan nézelődők arca. Itt a "pap" elmondta a falu életéről a kocsmában megírt, rigmusokba szedett ironikus búcsúztató beszédét, melynek vége: "itt nyugszik Farsang Döme, megütötte 2009 mennyköve", s az itatóban botokkal összetörték a koporsót. A jelmezesek valamennyien fiúk voltak, így a mennyasszony, a siratóasszonyok és valamennyi leánynak öltözött felvonuló is.

A Művelődési Házban a váraljai és a magyarlapádi népi tánc együttesek adtak műsort. A főtéren kirakodóvásár volt és büfék sorakoztak. A napot a farsangi bál zárta.

A jó hangulatot a fotóknál is jobban adhatják vissza a filmek: http://vimeo.com/10241380 és http://vimeo.com/10227684

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.  / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /