Sepsiszentgyörgy
Sepsiszentgyörgy az egykori Sepsi-Szék székhelye, Háromszék legnagyobb városa. A környék ősidők óta lakott hely. A székelyek a XII-XIII. századokban költöztek ide, előző helyüket, Sebes környékét átadván a betelepülő szászoknak. 1332-ben már jelentős település, mert Sanctus Georgius papja, Mihály pap 15 régi banálist fizetett a pápai tizedjegyzék szerint a hívek után. Városi rangját 1417-ben kapta Zsigmond királytól. XIII. századi templomát 1547-ben Daczó Pál patrónus költségén építették át erődtemplommá. Kettős várfala volt, ennek ellenére a krími tatárok 1658-ban és 1661-ben is elfoglalták, feldúlták.

A városban számos Kós Károly tervezte ház található, köztük a Székely Nemzeti Múzeum épülete. A Mikó kollégium Erdély Széchenyije, gróf Mikó Imre hathatós segítségével épült fel.

A többi székelyföldi városhoz hasonlóan Trianon előtt színmagyar település volt. Lakóinak már csak 76%-a magyar, így az utcákon, éttermekben, de főleg a lakótelepek környékén sajnos már gyakran hallani román szót.

/ Fotók: 2005./

/ Újabb fotók 2012, külön oldalon: http://www.erdely-szep.hu/Sepsiszentgyorgy%202/index.html 

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.  / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /